انواع پیوند ها در شیمی کنکور

انواع پیوندها در شیمی کنکور

انواع پیوند ها در شیمی کنکور؛ شیمی درسی است که برای اکثر داوطلبان جذاب است. داوطلبان دو رشته ریاضی فیزیک و علوم تجربی، شیمی را به عنوان یکی از دروس مهم در کنکور دارند. شاید داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی توجه بیشتری به درس شیمی داشته باشند و برای آن‌ها نیز، درس شیمی از اهمیت بیشتری برخوردار باشد. اما؛ نمی‌توان از تاثیر شیمی در تعیین رتبه‌ی داوطلبان رشته‌ی ریاضی نیز غافل شد. در مجموع، شیمی درسی مهم به حساب می‌آید. این درس شیرین و جذاب، با توجه به اینکه یکی از علوم تجربی ملموس در طبیعت است؛ در عین اینکه درسی کاملاً تفهیمی است، بخش‌های حفظ کردنی نیز دارد و داوطلبان می‌توانند انواع سوال‌ها از ساده تا سخت را در میان سوالات آن پیدا کنند.

پیوندهای شیمیایی در کنکور

یکی از اساسی‌ترین مباحث در کنکور شیمی، مبحث پیوندهای شیمیایی است. پیوند شیمیایی به اصطلاح به نیرویی گفته می‌شود که اتم‌ها و مولکول‌ها را در کنار هم قرار می‌دهد و نگه می‌دارد. در ادامه، انواع پیوند ها در شیمی کنکور را با هم بررسی می‌کنیم.

انواع پیوندها در شیمی کنکور

در مجموع ۲ نوع پیوند شیمیایی وجود دارد که هر یک از آن‌ها شامل پیوندهای شیمیایی دیگری نیز می‌شوند.

  1. پیوندهای شیمیایی درون مولکولی
  2. پیوندهای شیمیایی بین مولکولی

تمامی این مباحث شیمی که در این مقاله می‌خوانید را می‌توانید در سری آموزش شیمی رادیو‌اکتیو یا بگیرید. شما عزیزان می‌توانید آموزش‌های شیمی را بر حسب پایه در جدول زیر انتخاب کنید.

 

انواع پیوندهای شیمیایی درون مولکولی

یکی از انواع پیوند های شیمی در کنکور که از مباحث مهم نیز می‌باشد، درون مولکولی ها هستند! خود این پیونده‌ها نیز دارای ۴ نوه مختلف هستند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

  • پیوند یونی از انواع پیوند ها در شیمی کنکور

پیوند یونی، پیوندی است که بین دو اتم با بارهای مخالف ایجاد می‌شود. نیروی جاذبه بین اتم‌هایی که با پیوند یونی به هم متصل می‌شوند، یک نیروی الکترواستاتیکی بسیار قوی است که از انتقال الکترون از یک اتم فلزی به یک اتم نافلزی ایجاد می‌شود.

به علت وجود بارهای مثبت و منفی در هر یک از اتم‌ها، آن‌ها کنار هم قرار می‌گیرند و پیوند آن‌ها بسیار قوی می‌شود. بنابراین؛ پیوند یونی یک پیوند شیمیایی بسیار قوی است. برای تشکیل پیوند یونی، شرایط خاصی مورد نیاز است. ازجمله اینکه؛ اتم تشکیل دهنده‌ی کاتیون دارای انرژی یونیزاسیون اندکی باشد. اتم تشکیل دهنده‌ی آنیون برای دریافت الکترون، دارای آنتالپی بالایی باشد. آنتالپی بالایی در شبکه منفی کریستال تشکیل شده وجود داشته باشد.

پایداری ترکیبات یونی بسیار زیاد است و سختی بالایی دارند. آرایش پیوندهای یونی منظم و بسیار شکننده است. در مقاله ” بودجه بندی شیمی کنکور ” می‌توانید تعداد سوالات احتمالی مبحث پیوندها در کنکور را مشاهده کنید.

  • پیوند کووالانسی

پیوند کووالانسی، از دیگر پیوندهای قوی شیمیایی بین ۲ یا چند اتم است. پیوند کووالانسی زمانی تشکیل می‌شود که الکترونی بین ۲ اتم، مشترک باشد. از رایج‌ترین اشکال پیوند شیمیایی در موجودات زنده می‌توان پیوند کووالانسی را نام برد. این پیوند بین عناصر تشکیل دهنده‌ی مولکول‌های بیولوژیکی در سلول‌های بدن انسان ایجاد می‌شوند.

اتم هایی که ۴، ۵، ۶ و یا ۷ الکترون ظرفیت دارند، در پیوندهای کووالانسی شرکت می‌کنند. تعداد الکترون‌های اتم‌های غیر فلزی آنقدر زیاد است که نمی‌توانند الکترون بگیرند یا از دست بدهند و از این طریق به پایداری برسند. به همین دلیل با به اشتراک گذاشتن الکترون، پیوندی قوی تشکیل داده و به پایداری گازهای نجیب می‌رسند.

علت قدرت بالای پیوند کووالانسی، جاذبه‌ی بین هسته‌ی مثبت یک اتم و ابر الکترونیکی منفی اتم دیگر است. برای تشکیل پیوند کووالانسی نیز شرایطی لازم و ضروری است. از جمله اینکه؛ حداقل یکی از ۲ اتمی که در پیوند شرکت می‌کنند، دارای یک اربیتال نیمه پر باشند. پیوندهای کووالانسی شامل پیوندهای کووالانسی یگانه، دوگانه و سه گانه می‌شوند.

  همه چیز درباره فیزیک در کنکور ریاضی ۱۴۰۲
  • پیوند داتیو

پیوندی که در آن یک اتم دارای یک جفت الکترون ناپیوندی، به الکترون دیگر با اوربیتال خالی، جفت الکترون بدهد را پیوند داتیو می‌گویند. پیوند داتیو یکی از مهم‌ترین و تست‌خیز‌ترین انواع پیوند ها در شیمی کنکور است.

شرط لازم برای تشکیل پیوند داتیو این است که یکی از اتم‌هایی که در پیوند شرکت می‌کنند در لایه ظرفیت خود را جفت الکترون غیر پیوندی داشته باشد و اتم دیگری که در پیوند شرکت می‌کند، در لایه ظرفیت خود دارای یک اوربیتال خالی باشد. در حقیقت می‌توان گفت که پیوند داتیو، نوعی پیوند کووالانسی نیز به حساب می‌آید.

  • پیوند فلزی

جاذبه‌ی میان الکترون‌های لایه‌ی ظرفیت و ذراتی که دارای بار مثبت شبکه‌ی بلور هستند را پیوند فلزی می‌گویند. فلزات قادر به تشکیل پیوند کووالانسی نیستند. به همین علت معمولاً آن‌ها را در گروه‌های ۸ تایی قرار می‌دهند و الکترون‌ها بین آن‌ها حرکت می‌کنند. مثالی از این گونه فلزات که نمی‌توانند در پیوندهای کووالانسی شرکت کرده و در پیوندهای فلزی شرکت می‌کنند، لیتیوم، سدیم و آهن است. ترکیباتی که با پیوند فلزی به هم متصل شده‌اند دارای رسانایی الکتریکی و گرمایی قوی هستند. آنها چکش خوار هستند و درخشندگی فلزات را نیز دارند.

انواع پیوندهای شیمیایی بین مولکولی
انواع پیوندهای شیمیایی بین مولکولی

انواع پیوندهای شیمیایی بین مولکولی

نوع دیگری از انواع پیوند ها در شیمی کنکور پیوندهای بین مولکولی هستند که از معروف‌ترین آن در کنکور، می‌توان به پیوند واندوالسی اشاره کرد.

  • نیروهای واندوالسی

یکی از انواع پیوندهای بین مولکولی را می‌توان نیروهای واندوالسی دانست. به پیوند ضعیفی که بین مولکول‌های قطبی وجود دارد واندوالس و به پیوند ضعیفی که بین مولکول‌های ناقطبی وجود دارد نیروی پراکندگی لاندن می‌گویند. در حقیقت، نیروی لاندن زیر مجموعه نیروهای واندروالسی است.

اگر قطب مثبت مولکولی تا حد زیادی به خود به منفی مولکول دیگری نزدیک باشد، پیوند واندروالسی تشکیل شده است. در مولکول‌های ناقطبی نیز زمانی که پراکندگی الکترون‌ها برای یک لحظه، غیر یکنواخت شود دو قطبی لحظه‌ای تشکیل می‌شود و منجر به ایجاد نیروی لاندن خواهد شد.

  تحلیل زیست کنکور تجربی ۱۴۰۱
  • پیوند هیدروژنی

هنگامی که در یک پیوند کووالانسی قطبی، اتم هیدروژنی تشکیل شود، آن اتم هیدروژن موجود در پیوند، جزئی بار مثبت دارد. علت این امر آن است که الکترون مشترک با شدت بیشتری به سوی عنصر دیگر جذب می‌شود و از هسته‌ی هیدروژن دور می‌شود. زمانی که این اتفاق می‌افتد، تعامل ضعیفی بین بار مثبت اتم هیدروژن یک مولکول و بار منفی مولکولی دیگر ایجاد می‌شود که این برهمکنش را پیوند هیدروژنی می‌نامند. اصولا پیوند هیدروژنی بین مولکول‌هایی که حاوی هیدروژن هستند و اتم‌های الکترونگاتیو تشکیل می‌شود.

نتیجه گیری و جمع بندی

شیمی از دروس مهم و نمره آور برای داوطلبان رشته‌های ریاضی و تجربی است. اهمیت آن برای داوطلبان رشته تجربی بیشتر از داوطلبان رشته ریاضی است. بنابراین؛ باید مطالب آن را به خوبی بخوانند و درک کنند. مبحث پیوندهای شیمیایی در درس شیمی کنکور از اهمیت ویژه‌ای برای داوطلبان ریاضی فیزیک و علوم تجربی برخوردار است و داوطلبان باید بتوانند این پیوندها را از هم تفکیک و درک کنند.

انواع پیوند های شیمیایی را می‌توان به طور کلی به دو دسته‌ی پیوندهای شیمیایی درون مولکولی و پیوندهای شیمیایی بین مولکولی تقسیم کرد. قویترین پیوندهای شیمیایی، پیوندهای شیمیایی کووالانسی و یونی هستند. در این مطلب تمام پیوندهای شیمیایی شیمی کنکور را بررسی کردیم تا شما عزیزان با آن‌ها بیشتر آشنا شوید و یک دید کلی نسبت به آن‌ها داشته باشید. اگر در این زمینه سوالی داشتید، می‌توانید از کارشناسان مجرب رادیو اکتیو پرسیده و در اسرع وقت پاسخ خود را دریافت کنید.

درخواست مشاوره اختصاصی

دریافت مشاوره

5/5 - (1 امتیاز)

6 thoughts on “انواع پیوند ها در شیمی کنکور

  1. اسدالله خسروی میگوید:

    واقعا خدا خیرتون بده ممنون که این مطالبو رایگان به دانش آموزا ارائه میدید🌹

  2. عبدالله میری میگوید:

    متاسفانه دیر موجود شد و فکر کنم همون روز هم همه اش فروش رفت اما از خود کتاب خیلی راضی ام همونظور که توی توضیحات هم گفته شده قید های کتاب و قید هایی که از مفاهیم طرح میشه رو پوشش میده

  3. علی محمد محمدی میگوید:

    سلام وقت بخیر
    گفته بودین اوایل مهر ماه میتونیم سفارش بدیم قید نامه رو الان آخرای مهرماه هستیم هنوزم حاضر نشده؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره در واتساپ و دریافت راهنمایی؛ ویژه مقاله انواع پیوند ها در شیمی کنکور

مشاوره رایگانه باهامون تماس بگیر.

نمونه تدریس‌های ما را اینجا ببینید.