روش خواندن ادبیات اختصاصی کنکور انسانی

روش خواندن ادبیات اختصاصی رشته انسانی

روش خواندن ادبیات اختصاصی کنکور انسانی؛ اهمیت نحوه مطالعه و خواندن ادبیات اختصاصی کنکور انسانی بسیار زیاد است! چرا که نحوه مطالعه غلط شما موفقیت در کنکور را به همراه ندارد. در این مقاله که به صورت اختصاصی برای دانش آموزان رشته انسانی گردآوری شده است قصد داریم تا شیوه صحیح مطالعه ادبیات اختصاصی برای کنکور را به شما آموزش دهیم. ما در درس ادبیات اختصاصی ( علوم و فنون ادبی ) با ۴ بخش روبه رو هستیم.

شیوه خواندن ادبیات اختصایی در ۴ مرحله

مباحث درس ادبیات اختصاصی برای رشته انسانی در ۴ مبحث تقسیم بندی می‌شود. نحوه مطالعه هریک از این مباحث برای آموزش ادبیات به شرح زیر است.

۱. مباحثی که کاملا جنبه‌ی حفظ کردنی دارند

یعنی مباحث مربوط به سبک شناسی و تاریخ ادبیات. این مباحث چندان نیاز به تست زنی ندارند. صرفا باید آن‌ها را دسته بندی، کد گذاری، رمزگردانی و حفظ کرد. بنابراین تکرار هر چه بیشتر آن‌ها در بودجه بندی‌های آزمون و دوره‌ی مکرر آن‌ها قطعا کافی خواهد بود.
می‌توانید از شیوه‌های مختلف یادسپاری مانند سرواژه استفاده کنید یا از روش تصویر سازی برای ارتباط آثار و اشخاص و دوره‌های مختلف استفاده کنید.حتی می‌توانید ابیات شاخصی برای هر دوره انتخاب کنید و ویژگی سبکی هر دوره را روی آن ها مشخص کنید. بنابراین با یاد آوری ابیات، ویژگی سبکی آن‌ها نیز یاد آوری خواهد شد.

  همه چیز درباره کنکور فیزیک

۲. مطالعه آرایه‌های ادبی درس ادبیات اختصاصی

مبحث دوم آرایه‌های ادبی است که بر خلاف مبحث اول کاملا تست محور است. هر چقدر تست در زمینه‌ی آرایه‌های ادبی حل شود باز هم کم است. کافی نیست که صرفا آرایه‌ها رو بدانیم یا مثال‌های کتاب را حل کرده باشیم، که البته این‌ها جزو الزامات است، بلکه باید در چگونگی حل تست‌های ترکیبی آرایه‌ها به مقام استادی برسیم.
بنابراین درک محتوای اشعار، درست خواندن شعر، آشنایی با آرایه‌های ادبی، توانایی به کار بردن تکنیک‌های تست زنی مانند حذف گزینه و همه و همه نیاز است. بهتر است در این مرحله از روش خواندن ادبیات اختصاصی کنکور انسانی با آزمون‌ها درس محور جلو بروید، مثال‌های کتاب را خوب تحلیل کنید، مثلا در درس تشبیه سعی کنید هر چه تست طبقه بندی شده دارید حل کنید، حتما در یک دفتر جداگانه غلط‌ها را نکته برداری کنید، تست‌ها را ستاره دار کنید تا در مرور برای آزمون‌های جامع دوباره به آن‌ها مراجعه کنید. در آزمون‌های جمع بندی با تست های ترکیبی روبه رو خواهید شد. دقت کنید، همه‌ی تست‌های آرایه های ادبی کنکور ترکیبی‌اند.

هر آرایه، روش یادگیری منحصر به فرد خود را دارد. مثلا می‌توانید لیستی از کلمات ایهام دار درست کنید. یا لیستی از کلماتی که اغلب به عنوان مجاز به کار می‌روند. یادتان باشد، برای یافتن آرایه‌های ادبی، باید ابتدا بتوانید به درستی شعر را بخوانید، با اجزای جمله آشنا باشید و یک درک کلی از معنای شعر داشته باشید.

۳. مبحث قافیه و عروض

یکی دیگر از مباحث که باید برای خواندن ادبیات تخصصی رشته انسانی نسبت به آن اشراف داشته باشید این مبحث است. شاید مبحث قافیه و عروض برای کسانی که با شعر فارسی انس چندانی ندارند سخت‌ترین مبحث باشد. این مبحث بیش از آنکه نیاز به درست نوشتن یا درست خواندن داشته باشد، نیازمند درست شنیدن است. پس وجود یک منبع مسلط به خوانش شعر یا یک استاد نیاز است. به هر حال وزن عروضی چیزی نیست جز درک ضرباهنگ شعر.
در جلسه‌ی کنکور شما وقت تقطیع هجایی ندارید، یا بهتر بگویم، زمان دارید اما نباید صرف تقطیع شود، پس لازم است از همان ابتدا با درست خوانی ابیات کتاب درسی کم کم گوش خود را به اوزان عروضی عادت دهید. بنابراین، سر جلسه‌ی کنکور، کل زمانی که صرف تست‌های قافیه و عروض خواهید کرد احتمالا زیر ۱ دقیقه خواهد بود. بهترین روش روش سماعی است. برای دو تست قافیه نگران نباشید. قافیه با صرف تست زنی، تکنیک‌های خود را رو خواهد کرد. حساسیت مبحث عروض در درست خواندن شعر است که در بقیه‌ی مباحث هم تاثیر دارد. پس نمی‌توان هیچ مبحثی را حذف کرد. همه به هم مربوط‌اند.

  مباحث سخت ریاضی کنکور تجربی

دسته بندی ارکان اصلی در کتاب درسی موجود است. مهم آن است که بتوان به سرعت آن‌ها را تشخیص داد. همچنین اختیارات شاعری همه در کتاب درسی موجودند اما صرف حفظ کردن آن‌ها به هیچ وجه کارساز نیست. اختیارات شاعر را هم می‌توان به شیوه‌ی شنیداری تشخیص داد. به طور کلی یاد گیری تمام مباحث عروض و قافیه نیازمند یک تدریس قوی است تا دانش آموزان قوی. شیوه‌ی تدریس اهمیت دارد. البته که تقطیع هجایی هم در برخورد‌های اول دانش آموز با عروض اهمیت دارد. این مبحث نیز نیازمند تست زنی است. تا جایی که دانش آموز به تشخیص وزن و قافیه مسلط شود.

۴. قرابت معنایی

ویژگی خاص مبحث قرابت معنایی، نبود منبع در کتاب‌های درسی است، یعنی تنها منبع شما برای آشنایی با قرابت معنایی همان سوالات کنکور است. از طرفی بخش زیادی از ابیات قرابت معنایی اصلا در کتاب درسی نیست. بنابراین حفظ کردن ابیات و معنای آن‌ها کمکی به ما نخواهد کرد. تنها راه یادگیری شیوه‌ی به دست آوردن معنای ابیات است. سوالات کنکور بر اساس معنای کلی نیستند. بلکه تاکید روی فهم معنای جزئی است. یعنی باید بفهمیم منظور از بیت مثلا از خودگذشتگی عاشق است نه ظلم معشوق. یا شباهت ابیات در توصیف بهار از طریق توصیف اتفاقات در طبیعت است. مبحث قرابت معنایی نیاز به حل تست زیاد دارد. همچنین تسلط بر درست خوانی شعر و یادگیری معنای کلمات دشوار ضروری است.
هنگام تست زنی نکته برداری کنید و‌ نکات هر تست قرابت را در دفتر جداگانه یاد داشت کنید.به این ترتیب یک بانک ابیات مهم قرابت معنایی خواهید داشت

نیاز به مشاوره دارید؟

در این مقاله که توسط استاد ادبیات اختصاصی رادیو اکتیو، آقای امیرحسین بیرانوند نوشته شده است، به روش خواندن ادبیات اختصاصی کنکور انسانی پرداختیم. در صورت نیاز به دریافت مشاوره بیشتر از طریق فرم درخواست مشاوره با موسسه در تماس باشید.

درخواست مشاوره اختصاصی

دریافت مشاوره

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره در واتساپ و دریافت راهنمایی؛ ویژه مقاله روش خواندن ادبیات اختصاصی کنکور انسانی

مشاوره رایگانه باهامون تماس بگیر.

نمونه تدریس‌های ما را اینجا ببینید.