معرفی رشته مهندسی صنایع و گرایش‌های آن

رشته مهندسی صنایع

معرفی رشته مهندسی صنایع و گرایش‌های آن؛ رشته مهندسی صنایع از آن دسته رشته‌ها است که طرفداران خاص خود را دارد. داوطلبان رشته ریاضی  می‌توانند پس از کسب رتبه‌ی مجاز در کنکور رشته‌ی ریاضی، در صورت تمایل رشته‌ی مهندسی صنایع را انتخاب کنند. این داوطلبان برای قبولی در رشته مهندسی صنایع باید در درس ریاضی و فیزیک تسلط کافی را داشته باشند و درصد قابل قبولی در این دروس کسب کنند. در این مقاله به معرفی رشته مهندسی صنایع و گرایش‌های آن می‌پردازیم.
داوطلبانی که مایل به ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع هستند، باید از قبل با این رشته، سختی‌های آن، کاربرد آن و گرایش‌های مهندسی صنایع آشنایی کافی داشته باشند.

معرفی رشته مهندسی صنایع

رشته مهندسی صنایع به کاربرد اصول و تکنیک‌هایی برای طراحی و نصب سیستم‌هایی شامل اطلاعات، مواد، انرژی، انسان و تجهیزات کافی جهت تولید کالا و یا ارائه‌ی خدمات می‌پردازد. در حقیقت رشته مهندسی صنایع بین اهداف مدیریتی و عملیاتی سازمان ارتباط برقرار می‌کند.

مؤلفه‌ی اصلی رشته مهندسی صنایع، انسان است. فعالیت‌های مهندسان صنایع، در راستای تولید، ارائه‌ی خدمات، نوآوری در خدمات، جریان اطلاعات سازمانی و حمل و نقل صورت می‌گیرد. مهندسان صنایع، به افزایش بهره‌وری در خط تولید و بهبود کیفیت محصولات در صنایع گوناگون کمک می‌کنند.  این رشته از رشته‌های دانشگاهی است که خود را به سرعت با دنیای مدرن امروز وفق داده است.

دروس تخصصی رشته مهندسی صنایع کدام‌اند؟

یکی از مواردی که در معرفی رشته مهندسی صنایع و گرایش‌های آن بایستی مورد بررسی قرار دهیم دروس این رشته است. رشته‌ی مهندسی صنایع یکی از شاخه‌های مهندسی است که دروس عمومی و تخصصی دارد. دروس عمومی این رشته مانند دروس عمومی تمام رشته‌های دانشگاهی هستند. دروس اختصاصی رشته مهندسی صنایع شامل دروس زیر هستند که طی ۸ ترم به دانشجویان ارائه می‌شوند.

معادلات دیفرانسیل، ریاضی، برنامه‌ریزی کامپیوتر، شیمی، فیزیک، نقشه‌کشی صنعتی، آمار مهندسی، استاتیک، مبانی مهندسی برق، محاسبات عددی، اقتصاد مهندسی، احتمالات، اقتصاد مهندسی، مقاومت مصالح، علم مواد، طرح ریزی واحدهای صنعتی، ارزیابی کار و زمان، کنترل پروژه، اقتصاد عمومی، روش‌های تولید، اصول حسابداری، زبان تخصصی، کارگاه عمومی جوش، کارگاه‌های ریخته‌گری، کارگاه ماشین ابزار، آزمایشگاه و کامپیوتر.

  معرفی رشته مهندسی عمران و گرایش های آن

گرایش‌های مهندسی صنایع

معرفی گرایش‌های رشته مهندسی صنایع؛ رشته مهندسی صنایع دارای ۴ گرایش است. این ۴ گرایش مختلف شامل تولید صنعتی، تکنولوژی صنعتی، برنامه ریزی و تحلیل سیستم و ایمنی صنعتی می‌شوند. محبوب‌ترین گرایش مهندسی صنایع در بین داوطلبان و دانشجویان، گرایش برنامه‌ریزی و تحلیل سیستم است. در ادامه به بررسی هر ۴ گرایش مهندسی صنایع می‌پردازیم.

  1. برنامه‌ریزی و تحلیل سیستم: دانشجویان این گرایش در طی دوران تحصیل خود، یاد می‌گیرند که چگونه واحدخای صنعتی را مدل سازی کنند و برای آن‌ها راه حل‌هایی سیستماتیک ارائه کنند.
  2. تولید صنعتی: نحوه‌ی کار کردن با ماشین آلات در این گرایش مهندسی صنایع، به دانشجو تدریس می‌شود. همچنین؛ نحوه‌ی مدیریت نیروی انسانی را می‌آموزد و یاد می‌گیرد که برای تولید یک محصول به چه میزان زمان و مواد نیاز دارد. این دانشجویان در کارهای تولیدی نقش آفرینی خواهند کرد و در آینده مدیران صنعتی خواهند شد.
  3. تکنولوژی صنعتی: این گرایش یکی از گرایش‌های مهندسی صنایع است که بیشتر به رشته‌ی مهندسی مکانیک شباهت دارد. دانشجویان این گرایش، به طراحی قالب‌های صنعتی پرداخته و می‌توانند با ماشین آلات مختلف کار کنند.
  4. ایمنی صنعتی: دانشجویان این گرایش مهندسی صنایع، با پیش‌بینی خطرهای موجود، محیطی امن در یک کارگاه صنعتی ایجاد می‌کنند.

معرفی رشته مهندسی صنایع (1)

آینده‌ی شغلی مهندسی صنایع

شاید بسیاری از داوطلبان کنکور رشته ریاضی تصور کنند که بازار کار رشته‌ مهندسی صنایع در مقایسه با سایر مهندسی‌های رشته ریاضی، کمتر باشد. اما این باور اشتباه است. همان‌طور که اشاره کردیم، درس‌های ارائه شده در این رشته و کاربرد گرایش‌های آن، ارتباط زیادی با مدیریت صنعتی و تولید و بهره‌وری دارد. بنابراین؛ مشاغل مرتبط زیادی برای انواع گرایش‌های مهندسی صنایع وجود دارد.

  معرفی رشته مهندسی مکانیک و گرایش های آن

از مهندسین صنایع برای مدیریت کارگاه‌ها بهره گرفته می‌شود. مهندسین صنایع می‌توانند در کارخانه‌ها، شرکت‌های کشتیرانی و هواپیمایی و خدمات شهری مشغول به کار شوند. مدیریت پروژه‌های عملیاتی نیز به عهده‌ی فارغ التحصیلان مهندسی صنایع است. همچنین؛ مهندسین صنایع می‌توانند در بخش مهندسی مالی، مدیریت بهره‌وری، طراحی فرآیندها و ساختارهای سازمانی نیز کار کنند.

البته؛ بازار کار مهندسان صنایع به علاقه، تلاش و گرایش مهندسی صنایع نیز بستگی دارد.

رتبه‌ی مورد نیاز و مدت تحصیل

رشته مهندسی صنایع رشته‌ی خوبی در بین رشته‌های کنکور ریاضی به حساب می‌آید و مانند بقیه‌ی رشته‌های خوب و پر طرفدار، رتبه‌ی خوب و قابل قبولی نیاز دارد. برای قبولی این رشته در دانشگاه‌های درجه یک و خوب مانند امیر کبیر، علم و صنعت و دانشگاه تهران، رتبه‌ی سه رقمی مورد نیاز است.

لازم به ذکر است که در سال ۱۳۹۸ در منطقه‌ی ۱ رتبه‌ی ۸۵۶۸ نیز در رشته‌ی مهندسی صنایع دانشگاه شاهرود پذیرفته شده است و یا دانشگاه بیرجند رتبه‌ی ۲۰۳۶۷ منطقه ۲ را برای این رشته پذیرفته است. بنابراین؛ داوطلب پیش از انتخاب رشته باید آخرین رتبه‌های قبولی سهمیه‌ی خود را به دقت بررسی کند و با نمره و تراز و درصدهای خود مقایسه کند. طول مدت زمان تحصیل در رشته مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی ۴ سال است. گاهی پروژه‌ی پایانی دانشجو بیشتر طول می‌کشد و دیرتر فارغ التحصیل می‌شود.

این رشته می‌تواند رشته‌ای پر درآمد باشد. راه کار و ادامه تحصیل در داخل و خارج از کشور برای دانشجویان موفق و تلاشگر این رشته باز است و مهندسین صنایع می‌توانند با توجه به توانایی و گرایش خود، راهشان را انتخاب کنند.

جمع بندی و نتیجه‌گیری

در این مقاله که توسط مشاورین موسسه رادیو اکتیو گردآوری شده است به معرفی رشته مهندسی صنایع و گرایش‌های آن پرداختیم. این رشته در میان داوطلبان کنکور ریاضی طرفداران زیادی دارد و پس از فارغ التحصیلی، تنوع شغلی بالایی دارد. رشته مهندسی صنایع دارای ۴ گرایش مختلف است که محبوب‌ترین آن‌ها در بین داوطلبان گرایش برنامه ریزی و تحلیل سیستم است.

دریافت مشاوره

فارغ التحصیلان گرایش‌های مختلف مهندسی صنایع می‌توانند در بخش‌های مربوط به تولید و مدیریت صنعتی، در کارگاه‌ها و کارخانه‌ها مشغول به کار شوند. کسب درصد بالا در دروس ریاضی و فیزیک کنکور سراسری برای قبولی در هر یک از گرایش‌های رشته مهندسی صنایع، ضروری است.

به این مقاله امتیاز دهید

3 دیدگاه برای “معرفی رشته مهندسی صنایع و گرایش‌های آن

  1. حانیه توکلی گفته:

    سلام من در درس شیمی ضعف دارم اما علاقه بسیار زیادی برای تحصیل در رشته مهندسی صنایع و گرایش‌های آن دارم. الان که درس شیمی را در دروس اختصاصی رشته مهندسی صنایع دیدم نمیدونم انتخاب خوبی میتونه برای من باشه یا خیر؟

    • رادیو اکتیو گفته:

      سلام؛ درسته که یکی از دروس اصلی مهندسی صنایع شیمی است اما تلاش مهمترین مولفه برای موفقیت است. پیشنهاد میکنیم علاقه خود را با مشاورین ما در میان بگذارید تا با توجه به جایگاه تحصیلی شما بهترین رشته را برای شما انتخاب کنند.
      فرم مشاوره موسسه رادیو اکتیو

  2. ایمان کرمانی گفته:

    سلام و عرض ادب.
    بسیار جامع و عالی بود با تشکر.
    اگر بشه توضیحات هر گرایش ارشد مانند مکاترونیک را هم قرار بدین.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره در واتساپ و دریافت راهنمایی؛ ویژه مقاله معرفی رشته مهندسی صنایع و گرایش‌های آن

مشاوره رایگانه باهامون تماس بگیر.

نمونه تدریس‌های ما را اینجا ببینید.