معرفی رشته مهندسی برق؛ رویای مهندس شدن از کودکی در ذهن خیلی از افراد وجود دارد. این رویا برای تعدادی از این افراد به حقیقت میپیوندد. آنها تعدادی از داوطلبان رشته ریاضی هستند که با سعی و تلاش و مطالعهی کافی میتوانند در رشتهی مهندسی دلخواه خود پذیرفته شوند. یکی از مهندسیهای پر طرفدار رشته ریاضی که به رتبهی خوبی نیز نیاز دارد، رشتهی مهندسی برق است.
این مقاله به معرفی رشته مهندسی برق و گرایش های آن میپردازد. با داشتن اطلاعات کافی راجع به این رشته و گرایشهای آن، مانند شرایط پذیرش، دروس و نحوه تحصیل، بازار کار و گرایشهای رشتهی مهندسی برق، علاقمندان میتوانند انتخاب آگاهانهای داشته باشند.
رشته مهندسی برق مناسب چه کسانی است؟
تمام داوطلبان رشته ریاضی میتوانند پس از کسب رتبهی مناسب، رشتهی مهندسی برق را انتخاب کنند. اما؛ این رشته برای داوطلبانی مناسب است که در دروس محاسباتی مانند فیزیک و آموزش ریاضی قویتر هستند. افراد باهوش خصوصا کسانی که هوش محاسباتی دارند گزینههای مناسبی برای این رشته هستند. پشتکار و تلاش نیز عنصر مهمی در این رشته است. پس صرفا به دلیل علاقه نباید رشته مهندسی برق را انتخاب کرد. در کنکور سراسری هم باید درصد خوبی ریاضی و فیزیک جواب دهید.
معرفی رشته مهندسی برق
مهندسی برق رشتهای است که در مقطع کارشناسی، دارای ۲۲ واحد عمومی، ۲۷ واحد دروس پایه، ۵۳ واحد دروس اختصاصی، ۳ واحد پروژه، ۳ واحد کارآموزی و ۳۵ واحد درس اختیاری است. دانشجویان پس از اتمام واحدهای درسی، باید ۳۲۰ ساعت کارآموزی بگذرانند.
انواع گرایشهای مهندسی برق
در این بخش از معرفی رشته مهندسی برق قصد داریم تا گرایشهای آن را به شما دانش آموزان عزیز معرفی کنیم.
-
گرایش مخابرات رشته مهندسی برق
این گرایش سیستمهای مخابراتی را به صورت سیستمی و مغناطیسی بررسی میکند. در حقیقت؛ روش مخابره و انتقال اطلاعات در انواع سیستمهای مخابراتی بررسی میشود. البته گرایش مخابرات خود شامل زیر گرایشهایی است. این زیر گرایشها شامل: مخابرات سیستم و مخابرات رمز نگاری در رشته مهندسی برق گرایش مخابرات است.
-
گرایش قدرت
گرایش قدرت را میتوان قدیمیترین گرایش در معرفی رشته مهندسی برق و گرایش های آن دانست. در این گرایش، سیستمهای توزیع و انتقال برق از منابع تولید برق که نیروگاهها هستند، بررسی میشوند. این گرایش نیز دارای زیر شاخههای مختلف است. از زیر شاخههای آن میتوان ماشینهای الکتریکی، سیستمهای قدرت و فشار قوی و الکترونیک قدرت را نام برد.
-
گرایش کنترل رشته مهندسی برق
این گرایش نحوهی کنترل کردن سیستمها را بررسی میکند. مهندسان برقی که در این گرایش تحصیل کردهاند، میتوانند سیستمهایی را طراحی کنند که بتوانند یک سیستم برقی را به خوبی کنترل کنند و با توجه به نیاز سیستم، پایدار بمانند. در این گرایش، مهارت ریاضیات حرف اول را میزند. در این گرایش از نرمافزار متلب خیلی استفاده میشود و با توجه به کاربرد آن، یادگیریش بسیار ضروری است.
-
گرایش الکترونیک
نام این گرایش در رشته مهندسی برق را بر این اساس انتخاب کردهاند که تمام چیزهایی که در این گرایش با آنها سر وکار خواهید داشت بر پایهی حرکت الکترونها هستند. این گرایش یک پل ارتباطی بین تمام گرایشهای مهندسی برق است. بررسی، طراحی و ساخت مدارهای الکترونیک مختص گرایش الکترونیک است. زیر شاخههای این گرایش شامل: طراحی مدارات مجتمع یا آنالوگ، همچنین دیجیتال و افزارههای نانو الکترونیک میشود. در این گرایش، آشنایی با نرم افزارهایی در جهت طراحی مدار بسیار لازم و ضروری است.
محبوبترین رشته مهندسی چیست؟ معرفی رشته مهندسی صنایع
دروس دانشگاهی رشته مهندسی برق
یکی از مهمترین بخشها در معرفی رشته مهندسی برق بررسی دروس این رشته است. دروس اصلی رشته مهندسی برق برای تمام گرایشها شامل: ریاضی، فیزیک، آمار و احتمال، معادلات دیفرانسیل، زبان برنامه نویسی، مدار، الکترونیک، ریاضیات مهندسی، ماشینهای الکتریکی، مخابرات، سیستمهای کنترل خطی، تجزیه و تحلیل سیگنالها و سیستمها است که این دروس از ترم اول تا پنجم برای تمام گرایشهای مهندسی برق مشترک هستند اما از ترم ششم، هر گرایش دروس اختصاصی مختص به خود را دارد که با سایر گرایشها متفاوت است.
مشاغل برای فارغ التحصیلان
فارغ التحصیلان انواع گرایش های مهندسی برق میتوانند در مشاغل مختلفی مشغول به کار شوند. مثلا فارغ التحصیلان گرایش مخابرات در قسمت مخابرات صدا و سیما، گرایش برق در نیروگاهها، گرایش الکترونیک در شرکتهای برنامهنویسی و گرایش کنترل در تمام جاهایی که به کنترل، طراحی و نظارت سیستمها نیاز دارند، میتوانند مشغول به کار شوند.
بازار کار رشته مهندسی برق
معرفی رشته مهندسی برق و بازار کار این رشته؛ متاسفانه برخلاف گذشته و برخلاف تصور مردم، رشتهی مهندسی برق تقریبا در تمام گرایشها اشباع شده است و بازار کار چندان خوبی برای فارغ التحصیلان این رشته وجود ندارد. البته؛ با توجه به افزایش تعداد داوطلبان گروه آزمایشی تجربی به نسبت گروه آزمایشی ریاضی و سخت بودن رشته مهندسی برق، پیش بینی شده است که بازار کار این رشته در آیندهی نزیک بسیار بهبود پیدا کند.
مهمدسانی در رقابت سخت بازار کار این رشته موفقتر خواهند بود که علاوه بر مهارت تخصصی در رشته و گرایش خود، باید دارای مهارتهای فردی نیز باشند. این گونه مهارتها و تعاملات فردی در محیطهای کار سبب موفقیت کاری افراد خواهد شد. پس تنها تخصص و داشتن مدرک دانشگاهی کافی نیست.
ادامه تحصیل رشته مهندسی برق
به دلیل قدمتی که رشته مهندسی برق در ایران دارد، در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در اکثر دانشگاههای دولتی، آزاد و غیر انتفاعی امکان ادامه تحصیل برای دانش آموختگان این رشته وجود دارد. بهترین دانشجویان مهندسی برق در دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته میشوند و ادامه تحصیل میدهند. رنکینگ این دانشگاه در بین دانشگاههایی که مهندسی برق دارند بسیار بالاست.
از آنجایی که شناخت درباره دانشگاهها نیز موضوعی با اهمیت است، ما در بخش معرفی دانشگاه وبسایت به معرفی برترین دانشگاههای ایران و جهان پرداختهایم.
امکان ادامه تحصیل در گرایشهای مختلف رشتهی برق در دانشگاههای خارج از کشور نیز وجود دارد. کسانی که موفق به ادامه تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور میشوند، از امکانات ویژهی تحصیلی برخوردار میشوند. شرایط ادامه تحصیل در خارج از کشور علی الخصوص برای گرایشهای مخابرات و الکترونیک به دلیل آشنایی بیشتر با تجهیزات و امکانات، بسیار بهتر خواهد بود.
مشاوره اختصاصی برای شناخت رشته برق
مهندسی برق از رشتههای مهندسی گروه آزمایشی ریاضی است. این رشته مناسب دانش آموزانی است که توانایی محاسبات خوبی دارند. این رشته دارای ۴ گرایش مختلف است. این گرایشها شامل: گرایش مخابرات، گرایش برق، گرایش کنترل و گرایش الکترونیک است. هر گرایش شامل زیر شاخههایی نیز میشود. دانشجویان تمام گرایشها تا ترم پنجم تحصیل دروس مشترک اختصاصی دارند که ریاضی و فیزیک هم جزو این دروس است. اما از ترم ششم به بعد هر گرایش دروس اختصاصی خود را دارد. چنانچه قصد کسب اطلاعات بیشتری در ارتباط با معرفی رشته مهندسی برق دارید درخواست مشاوره خود را به مشاورین ما در رادیو اکتیو اعلام کنید.
بازار کار رشته مهندسی برق در تمام گرایشهای آن اخیرا کم رونق شده است اما؛ انتظار میرود به زودی بهبود خوبی پیدا کند. راه ادامه تحصیل رشته مهندسی برق چه در ایران و چه در خارج از کشور در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا محیا است.
2 دیدگاه برای “معرفی رشته مهندسی برق و گرایش های آن ”
سلام عالی بود فقط در مورد پذیرش دانشگاه های خارج از کشور هم توضیح بدید
با تشکر
خیلی کامل و عالی توضیح دادین. دستتون درد نکنه