منحنی فراموشی چیست؟ تا حالا برات پیش اومده که یه چیزی رویادت بره و هرچی فکر کنی یادت نیاد ؟! یا یه درسی رو بکوب بخونی و حفظ کنی، ولی هفته بعد که معلم میپرسه هیچی یادت نباشه و هاج و واج بمونی ؟ اگه جوابت آره هست ، خوب به این اسمِ دقت کن !! هرمان ابینگ هاوس (Hermann Ebbinghaus). در این مقاله از مقالات آموزشی رادیواکتیو سی داریم تا شما را با یک متد و تکنیک آزمایش شده برای حفظ هر چه بهتر دروس یعنی منحنی فراموشی آشنا کنیم.
هرمان ابینگ هاوس و تکنیک منحنی فراموشی
یه روانشناس آلمانی بوده که سال 1909 عمرشو داده به شما ! حالا این بنده خدا، از زیر خاک، بعد از صد سال، چجوری کاری میکنه که توی دانش آموز دبیرستانی و کنکوری، دیگه مطالبو فراموش نکنی !؟ جواب اینه ! این بابا اولین فردی بوده که منحنی فراموشی رو توصیف کرد.
بازم سوال ! اصلا منحنی فراموشی چی چی هس ؟!! توانایی انسان توی به یاد آوری حافظش با گذر زمان کم میشه. منحنی فراموشی یه نموداره که روند این کاهش رو نشون میده. منحنی فراموشی، گزارشگر این حقیقت تلخ، که مغز ما تو یک ساعت، 60 درصد مطالب یاد گرفته شده رو به دار فراموشی میسپاره. و یک روز بعد فقط 30 درصدشو به یاد میاره. البته همهی این داستان ها به توانایی حافظه ی هر شخص هم وابستس، اما در نهایت هیچ کس یادش نمیاد دومین سه شنبهی چهار ماه پیش ناهار چی خورده !!
حتی اونایی که به قولی ته حافظه رو دارن، فقط با درصد کمی تغییر روند همین نمودار رو طی میکنن. به این نمودار نگاه کن ، این نمودار بر طبق منحنی ابینگ هاوس ، نشون میده که در بازههای زمانی مشخص چند درصد از مطالب به یادت میمونه.
حالا بدبخت شدیم ؟ یعنی هرچی که میخونم بعد از یه مدت ، هرکاری کنم یادم میره ؟ نخیرررر ! به شکل دقت کن ، نمودار از چند بخش تشکیل شده و توی بخش های بالایی گذر زمان کمتر روی حافظه تاثیر میزاره. برای اینکه وارد قسمت های بالاتر بشی باید مدام و مدام مطالب را تکرار کنیید، مخصوصا تو همون روزی که اون درسو یاد گرفتی، خودت رو نمودار دیدی که 24 ساعت اول میتونه چه بلایی سر حافظت بیاره !
ارزش تکرار در منحنی فراموشی
با تکرار و مرور درس توی 24 ساعت اول و توی بازه های زمانی مختلف کم کم به سطحی میرسی ، که هرگز درساتو فراموش نکنی ! مثلا … اسمت چیه ؟ اصلا ممکن یه آدم سالم اسمشو یادش بره؟ نه تا زمانی که هر روز اطرافیانت با اون اسم صدات میزنن و اون کلمه برات مرور میشه! توی قسمت مقالات ، سیستم های مختلفی مثل لایتنر و … برای مبارزه با منحنی فراموشی هست ! اونجا میبینمت !!
5 دیدگاه برای “منحنی فراموشی ”
خسته نباشید عالی بود
روش جالبی بود برای حفظیات. ولی به نظرم این روش یعنی روشی که در منحنی فراموشی گفتید برای دروس اختصاصی مخصوصا فیزیک کاربردی نداره!
سلام دانش آموز عزیز؛ ببینید همنطور که خودتون گفتی درسو اختصاصی را باید مفهومی یاد بگیرید. پیشنهاد میکنیم برای یادگیری این دروس به لینک زیر مراجعه کنید.
https://ractive.ir/shop/?filter_course-type=dedicated-lessons
سلام
من رشته ام علوم انسانی هس
انسانی رفتم چون اولین خیلی دوست داشتم برم فرهنگیان
بعد پشیمون شدم و الان برای کنکور میخوام تجربی بخونم
و خیلی ب زیست علاقه دارم ب نظرشما پرستاری قبول میشم ؟
سلام بنده خواهرم سهمیه ۵ درصد دارد چقدر رتبه اش رو میتونه جابجا کنه؟؟
همچنین همسرم پدرش جانباز ۲۰ درصد است اون چقدر رتبه اش جابجا میشه؟؟