معرفی رشته مهندسی مکانیک؛ انتخاب رشته، همواره یکی از دغدغههای مهم پذیرفته شدگان در کنکور بوده و هست. این امر از آن جهت مهم و قابل تأمل است که آیندهی شغلی قبول شدگان در کنکور به انتخاب این رشته تحصیلی وابسته است. از این رو داوطلبان باید با آگاهی کامل از تمام شرایط از جمله راه ادامه تحصیل در رشتهی مورد علاقهشان، گرایشهای مختلف آن رشته و از همه مهمتر بازار کار آن رشته به انتخاب رشته بپردازند. در این مقاله رادیو اکتیو قصد داریم شما را با رشته مهندسی مکانیک و گرایش های آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
معرفی رشته مهندسی مکانیک
رشته مهندسی مکانیک یکی از مهندسیهای پر طرفدار در بین داوطلبان رشته ریاضی است. البته؛ داوطلبان باید در نظر داشته باشند که برای قبولی در رشته مهندسی مکانیک، درصدهای بالا و رتبهی خوبی نیاز دارند. این رشته، یک شاخه از فیزیک است. بنابراین؛ حرکت اجسام و نیروهایی که به آنها وارد میشوند از طریق مفاهیم فیزیک پایه و علوم ریاضی بررسی میکند. دقت کنید که مهندسی مکانیک با شغل مکانیکی که به تعمیر خودرو مربوط میشود کاملا تفاوت دارد و نباید این دو را با هم اشتباه گرفت.
رشته مهندسی مکانیک و گرایش های آن در زمینهی صنعت و فن شناسی گامی نو برمیدارند. مثلا در علم فیزیک، حرکت خودرو و عواملی که بر آن مؤثرند مورد بررسی قرار میگیرند اما در مهندسی مکانیک، چگونگی این حرکت بررسی میشود. این رشته یکی از جامعترین مهندسیها است که گام مهمی جهت پیشرفت بشر برمیدارد. مهندسی مکانیک، علوم مختلف را برای تولید و تبدیل انرژی به حرکت مورد استفاده قرار میدهد.
از آنجایی که رشته مهندسی مکانیک و گرایش های آن ارتباط پایهای با دروس فیزیک دارد، اگر علاقمند به انتخاب این رشته هستید پس باید فیزیک خود را تقویت کنید. برای این منظور میتوانید از پکیجهای آموزش فیزیک رادیو اکتیو نیز استفاده کنید.
گرایش های رشته مهندسی مکانیک
رشته مهندسی مکانیک دارای ۴ گرایش مختلف است. این گرایشها شامل: طراحی جامدات، حرارت و سیالات، ساخت و تولید و مهندسی دریا میشود. در ادامه به تفصیل تمام این ۴ گرایش را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
- گرایش طراحی جامدات: در معرفی رشته مهندسی مکانیک اولین گرایش مورد بررسی گرایش طراحی جامدات است. گرایش طراحی جامدات از اصلیترین گرایشهای مهندسی مکانیک است. در این گرایش، رفتار جامدات را تحت تأثیر بارگزاریهای خارجی بررسی میکنند. رفتار جامدات با توجه به میزان بارگزاری آنها متفاوت است. اگر تغییر شکل ایجاد شده در اثر نیروی خارجی پس از برداشته شدن آن نیرو دوباره به حالت اولیه برگردد این تغییر شکل الاستیک است. اما اگر این تغییر شکل بر اثر وارد کردن نیرو دیگر به حالت اولیه برنگردد، به آن تغییر شکل، پلاستیک میگویند.
گرایش طراحی جامدات، در مقاطع بالاتر از لیسانس به نام طراحی کاربردی شناخته میشود این گرایش، مهندسانی را آموزش میدهد که بتوانند در کارخانهها و مراکز تولید، مکانیزم و اجزای ماشین آلات مختلف را مورد طراحی قرار دهند. این مهندسان میتوانند در کارخانجات خودرو سازی، صنعت نفت، ذوب فلزات و صنایع غذایی مشغول کار شوند. ادامه تحصیل در این گرایش تا مقطع دکترا ممکن است.
- گرایش حرارت و سیالات: گرایش دیگر در معرفی رشته مهندسی مکانیک حرارت و سیالات است. گرایش حرارت و سیالات، اجزای مختلف سیستمهایی را مورد بررسی، طراحی و محاسبه قرار میدهد که پایه و اساس کار آنها انتقال حرارت و جرم و تبدیل انرژی است. این مهندسان میتوانند در صنعت خودروسازی مشغول به کار شوند. راه ادامه تحصیل افرادی که در گرایش حرارت و سیالات تحصیل میکنند، تا دکترا باز است. برای قبولی در این گرایش مهندسی مکانیک، داوطلبان باید ریاضی، فیزیک و انگلیسی بسیار خوبی داشته باشند. همچنین؛ شیمی و رسم فنی آنها باید قوی باشد. افرادی که در این گرایش تحصیل میکنند نیاز به هوش بالا دارند. آنها به یک روحیهی بالا با قدرت حل مسئله و تجزیه و تحلیل نیاز دارند. انگیزه نیز برای آنها از ارکان اساسی است. این افراد بدون روحیه و انگیزه موفق نخواهند شد.
- گرایش ساخت و تولید: نام این گرایش در مقاطع کاردانی و کارشناسی، قالب سازی و ماشین ابزار است اما؛ در مقاطع تحصیلی بالاتر، به گرایشهای سیستمهای تولید صنعتی، مکاترونیک و شکل دهی فلزات تقسیم خواهد شد. مهندسان آموزش دیده در این گرایش، در جوشکاری، ابزار سازی، ریختهگری، تولید ماشین آلات و صنایع از جمله صنایع کشاورزی، نظامی و خودروسازی به فعالیت میپردازند. دروسی که دانشجویان این گرایش باید در آنها قوی باشند شامل فیزیک، مکانیک و ریاضیات است. بازار کار این گرایش از سایر گرایشات بیشتر است.
دروسی که دانشجویان گرایش ساخت و تولید مطالعه میکنند شامل مقاومت مصالح، استاتیک، دینامیک، ارتعاشات دینامیک، دینامیک ماشین، ارتعاشات ماشین و ابزار است. آنها در ماشین سازی، ابزار سازی و ساخت تسلیحات میتوانند مشغول به کار شوند.
- گرایش مهندسی دریا: گرایش مهندسی دریا یا کشتی سازی، فقط در دانشگاه صنعتی شریف تدریس میشود. بنابراین؛ تعداد پذیرفته شدگان این گرایش نسبت به سایر گرایشهای مهندسی مکانیک کمتر و محدودتر است. در این گرایش مهندسی مکانیک، موارد مربوط به کشتی سازی از جمله: طراحی بدنه کشتی، استحکام آن، سیستمهای پیشرانه یعنی موتور و گیربکس، پایداری کشتی در مقابل امواج دریا و مسیریابی کشتی بررسی میشوند.
درسهایی که در تمام گرایشات مهندسی مکانیک مشترک هستند
علاوه بر دروس تخصصی هر یک از ۴ گرایش رشته مهندسی مکانیک، این گرایشها دارای دروس مشترکی به شرح زیر هستند.
درسهای ریاضی، فیزیک و شیمی عمومی، محاسبات عددی، برنامهنویسی کامپیوتر، ریاضیات مهندسی، معادلات دیفرانسیل، نقشه کشی صنعتی، استاتیک، دینامیک، مقاومت مصالح، مبانی مهندسی برق، ترمودینامیک، علم مواد، مکانیک سیالات، دینامیک ماشین، انتقال حرارت، طراحی اجزا و ارتعاشات مکانیکی در تمام گرایشهای مهندسی مکانیک مشترک هستند.
مشاوره انتخاب رشته مهندسی مکانیک
سخن آخر اینکه، رشته مهندسی مکانیک با وجود اینکه رشتهای سخت با دروس پیچیده و مشکل است اما بازار کار و درآمد مناسب و خوبی دارد. کسانی که در این رشته تحصیل میکنند، علاوه بر هوش، خلاقیت و روحیهی بالا، باید به زبان انگلیسی مسلط باشند و همچنین؛ ریاضی و فیزیک آنها باید قوی باشد. دستمزد مهندسین مکانیک بر اساس پروژههایی که روی آنها کار میکنند ممکن است متفاوت باشد. این دستمزد به توانایی افراد، نوع کار، بخشی که در آن مشغول به کارند، میزان تحصیلات آنها و سابقه کارشان ارتباط دارد. بازار کار این رشته نسبت به سایر رشتههای مهندسی بسیار داغ است و فارغ التحصیلان آن به سرعت جذب بازار کار میشوند. دلیل این امر، پیشرفت بسیار سریع فنون در دنیای مدرن است.
مشاورین ما در این مقاله سعی داشتند تا حدودی شما را با مهندسی مکانیک یکی از محبوبترین رشتههای دانشگاهی آشنا کنند. برای دریافت مشاوره تکمیلی میتوانید درخواست خود را از طرق بخش مشاوره تحصیلی به ما اعلام کنید.
مهندسان مکانیک در طراحی و ساخت ماشین آلات و ابزار آلات صنعتی، تولید صنایع، طراحی، ساخت و تولید تجهیزات مکانیکی، اتمی و فسیلی، سیستمهای انتقال آب، تجهیزات پالایشگاهی و کارخانهای و سیستمهای حمل و نقل فعالیت دارند. اگر به رشته مهندسی مکانیک و هر یک از گرایشهای آن علاقهمند هستید، میتوانید پس از فارغ التحصیلی در هر یک از این صنایع مشغول به کار شوید.