معرفی رشته مهندسی عمران و گرایش های آن؛ رشته مهندسی عمران یکی از رشتههای مهندسی پرطرفدار برای داوطلبان گروه آزمایشی رشته ریاضی است. البته؛ داوطلبان گروه فنی نیز میتوانند از طریق کنکور این رشته را بخوانند. در کشورهایی که به آبادانی و مسکن اهمیت میدهند مانند انگلیس، رشتهی مهندسی عمران و گرایش های آن طرفداران بسیار زیادی دارد. رشته مهندسی عمران در بعضی کشورها با نام راه و ساختمان نیز شناخته میشود که علت این امر، اهمیت ساختمان سازی است.
معرفی رشته مهندسی عمران
از آنجایی که رشته مهندسی عمران یکی از رشتههای محبوب در ایران به حساب میآید مشاورین ما در موسسه آموزشی رادیو اکتیو بر آن شدند تا در یک مقاله از این رشته، بازار کاری و شرایط تحصیل در آن برای شما عزیزان صحبت کنند. در ایران نیز به دلیل اهمیت ساختمان سازی، تمایل بسیاری از داوطلبان رشته ریاضی به خواندن رشته مهندسی عمران و گرایش های آن است. از جمله کارهایی که مهندسین عمران انجام میدهند میتوان به ساختمان سازی، جاده سازی، سد سازی و مجاری انتقال آب و فاضلاب اشاره کرد. مهمترین گرایشهای مهندسی عمران، شامل راه و ساختمان، آب و نیز نقشه برداری میشوند.
به عبارت سادهتر میتوان گفت تمام کارهای مربوط به آبادانی و ساخت و ساز به رشته مهندسی عمران مرتبط هستند. از جمله کارهای عمرانی چون ساخت راه آهن، جاده سازی و فرودگاه، ساخت برج، احداث تونل، ساخت دکلهای مخابراتی، ساخت سازههایی که مقاوم به زلزله، سیل و آتش سوزی هستند، ساخت نیروگاههای برق با مصالح سبک، همه و همه بخشی از وظایف مهندس عمران هستند.
مهندسان عمران علاوه بر مهارتهای فنی و اجرایی که دارند، افرادی با مهارت مدیریت اقتصادی هستند چرا که باید بتوانند تمام ساخت و سازها را با صرفهی اقتصادی مناسب مدیریت و احداث کنند.
مقاطع تحصیلی رشته مهندسی عمران و گرایشهای آن
مهندسی عمران از آن دسته از رشتههای دانشگاهی است که در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاهها ارائه میشود و دانشجو میپذیرد. گرایشهای مختلف مهندسی عمران در مقطع کارشناسی شامل: مهندسی عمران – عمران، مهندسی عمران – نقشه برداری، مهندسی عمران – آب، مهندسی بهره برداری راه آهن، مهندسی خط و ابنیه راه آهن، مهندسی جریه راه آهن، مهندسی علمی کاربردی عمران – تأسیسات آبی، دبیر فنی عمران، تربیت دبیر فنی عمران و دبیر فنی عمران ساختمان است.
گرایشهای عمران در مقطع کاردانی نیز بسیار متنوع و شامل گرایشهای زیر میباشد:
کاردانی فنی عمران – روسازی راه، کاردان فنی عمران زیر سازی راه، کاردان ماشین آلات، کاردان راهداری، کاردان حمل و نقل، کاردانی فنی عمران – پل سازی و ابنیه فنی، کاردانی فنی عمران – نقشه برداری، کاردان فنی عمران – ساختمانهای بتنی، کاردان فنی عمران – عمران روستایی، کاردان فنی عمران – کارهای عمومی ساختمان، کاردان فنی عمران – آب، کاردان علمی کاربردی عمران – ساختمانهای آبی، کاردان علمی کاربردی عمران – آب و فاضلاب، کاردان فنی عمران، بهره برداری از منابع آب، کاردان فنی عمران – آب شناس، کاردانی فنی عمران – راه سازی، کاردانی فنی عمران – تأسیسات حرارت نیروگاه و کاردان فنی عمران – کارهای عمومی ساختمان.
معرفی چند گرایش پر طرفدار مهندسی عمران
در رشته مهندسی عمران ۲ مورد از گرایشهای آن به دلایلی که در ادامه توضیح دادهایم محبوبیت و تقاضای بیشتری دارند. این گرایشها به شرح زیر هستند.
- مهندسی عمران – عمران:
مهندسین این گرایش عمران، اصول ساختمان سازی، خاک و پی، سازه، هیدرولیک و راه و ترابری را میآموزند. آنها علاوه بر اینکه نحوه ساخت و طراحی اسکلت ساختمانها و بناهایی چون تونل، پل و فرودگاه را میآموزند، رفتار زمین بنای مورد نظر را نیز مطالعه میکنند تا بتوانند بر طبق نوع خاک آن، شکل سازهی طراحی شده را نیز طراحی کنند. برنامه ریزیهای مربوط به حمل ونقلهای شهری و برون شهری، طراحی، روسای و زیر سازی راهها و اطلاعات هیدرولیکی از وظایف مهندسین عمران است.
- مهندسی عمران – نقشه برداری:
معرفی رشته مهندسی عمران و گرایش نقشه برداری؛ این گرایش علم و فن تجزیه و تحلیل، پردازش، تفسیر و نمایش اطلاعات مکانی مورد نیاز برای به مرحلهی اجرا در آوردن پروژههای عمرانی است. در واقع، گرایش عمران- نقشه برداری با سنجش از راه دور و جغرافیا ارتباط دارد. کاربرد اصلی نقشه برداری در سازههای بزرگ و خارج از شهر از قبیل پلها، سیلوها، تونلها و سدها است. کارهای میدانی و صحرایی این گرایش مهندسی عمران بسیار زیاد است و بخش نقشه برداری زیر زمینی آن کاری بسیار خشن و سخت و طاقت فرسا است.
- گرایش عمران – آب:
در سالهای اخیر و بروز پدیدهای به نام بحران جهانی آب، ارزش و اهمیت این گرایش از مهندسی عمران دو چندان شده است. بحران آب امروزه تبدیل به مسئلهای جهانی شده است. علی الخصوص در خاور میانه که نیمهی خشک جهان به حساب میآید. به حدی که پیش بینی شده است با ادامهی چنین روندی، تا چند سال آینده، جنگی بر سر آب در جهان به جریان بیفتد. با توجه به اینکه نرخ بارندگی در کشورمان ایران، در دهههای اخیر به شدت کاهش پیدا کرده و با اتمام منابع آب زیر زمینی، صرفه جویی در مصرف آب و جلوگیری از هدر رفتن حتی یک قطره آب نیز امری ضروری و حیاتی است. نقش مهندسین عمران- آب در این زمینه بسیار بااهمیت است. آنها با ساخت تصفیه خانهها، سدها، تونلهایی برای انتقال آب و شبکههای توزیع آب نقش شایانی در کنترل بحران آب دارند.
بازار کار رشته مهندسی عمران و گرایش های آن
در معرفی رشته مهندسی عمران در این قسمت به بررسی بازار کار خواهیم پرداخت. رشته مهندسی عمران، رشتهای با کاربردهای مختلف و فراوان در زمینههای گوناگون است و هر جا صحبت از ساخت و ساز به میان بیاید، مهندس عمران نیز حضور خواهد داشت. به همین دلیل بازار کار فارغ تحصیلان این رشته بسیار داغ است و میتوانند به صورت مستقیم و غیر مستقیم جذب بازار کار شوند. از جمله در وزارت آموزش و پرورش، وزارت کشاورزی، وزارت فرهنگ و آموزش عالی، بانکها و طرح محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا مشغول به کار میشوند.
همچنین؛ در طراحی و ساخت پلها، راه سازی، سد سازی، سازههای دریایی مخصوص سکوهای نفتی، خانههای مسکونی، آشیانههای هواپیمایی، هدایت، اجرا و کنترل خطوط انتقال نیرو از جمله خطوط آب، برق و گاز، احداث مترو، هدایت و تعیین وضعیت وسایل نظامی و غیر نظامی زمینی، دریایی و هوایی میتوانند مشغول به کار شوند. البته علاوه بر تمام اینها؛ مهندس عمران میتواند در کار طراحی، اجرا و نظارت پروژههای مختلف عمرانی نیز فعالیت کند. بسیاری از مهندسین عمران در زمینهی پیمانکاری مشغولند و درآمد قابل قبولی نیز دارند.
هر چند؛ فارغ التحصیلی در این رشته ضامن تأمین شغل نیست و بستگی به تواناییهای فردی اشخاص دارد که بتوانند در بازار کار، جایگاه مناسبی برای خود پیدا کنند.
شما دانش آموزان کنکوری ریاضی برای موفقیت در کنکور نیاز به داشتن برنامه های جامع و پکیجهای تکمیلی هستید. به همین منظور میتوانید از پکیجهای آموزشی موسسه رادیو اکتیو استفاده کنید.
حقوق و درآمد رشته مهندسی عمران
میزان حقوق و درآمد رشته مهندسی عمران مشخص نیست و نمیتوان مبلغ دقیقی برای آن در هیچ شغلی پیش بینی کرد. میزان درآمد مهندس عمران کاملا به نوع کار و پروژه، شهری که در آنجا مشغول به کار است و توانایی و مهارت فردی او بستگی دارد و برای هر شغل و شهر و فرد ممکن است کاملا متفاوت باشد.
مشاوره انتخاب رشته رادیو اکتیو
انتخاب رشته تحصیلی یکی از دشوارترین مراحل پس از کنکور برای دانش آموران خواهد بود. دانش آموزان عزیز اگر در مرحله انتخاب رشته نیاز به مشاوره داشته باشند میتوانند با مشاورین ما در ارتباط باشند.
2 دیدگاه برای “معرفی رشته مهندسی عمران و گرایش های آن ”
سلام من دانش اموز رشته تجربی هستم و سال دیگه کنکور دارم اما میخوام توی کنکور حسابداری شرکت کنم میخواستم بدونم به جز درسای تخصصی درسای عمومی هم تاثیری توی رتبه دارن یا نه و اینکه چه کتاب تست هایی برای کنکور حسابداری بهتر و کامل تر هست ک توی این یک سال بتونم ب خوبی جمع بندی کنم
سلام مطالب عالی بودن اما برای ما خانوما خیلی جاها مارو نمی پذیرن متاسفانه😥